ANBI

Sinds 1 januari 2019 is Stichting Woord en Gebaar door de Belastingdienst aangemerkt als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) en behoort daardoor tot een Goed Doel.

De ANBI-status garandeert dat Stichting Woord en Gebaar aan bepaalde eisen voldoet.

Stichting Woord en Gebaar is opgericht op 17 maart 1995 voor onbepaalde tijd.

Standaardformulier publicatieplicht (ANBI) van boekjaar 2022              Download

Fiscaal voordeel

Het schenken van een bedrag, erfstellingen en legaten of het doen van een periodieke gift aan een ANBI is aantrekkelijk omdat giften aan een ANBI fiscale voordelen op kan leveren voor (individuele/particuliere) donateurs, fondsen en subsidiegevers.

Voor Stichting Woord en Gebaar is deze ANBI-status belangrijk, omdat de stichting zelf geen erfbelasting (successierecht) of schenkbelasting hoeft te betalen over het geld dat zij ontvang (bijv. inkomsten uit subsidies, donaties van particulieren, donaties van fondsen, schenkingen en erfenissen). Stichting Woord en Gebaar heeft geen winstoogmerk. Alle gelden die binnenkomen worden gebruikt voor het algemeen belang; d.w.z. voor activiteiten van de stichting die voornamelijk gericht zijn op doven.

Wilt u Stichting Woord en Gebaar financieel steunen? Wij zouden hier heel erg blij mee zijn. Als donateur kunt u uw gift aan Stichting Woord en Gebaar binnen de daarvoor geldende regels aftrekken van uw inkomsten- of vennootschapsbelasting. Dit geldt zowel voor iemand die eenmalig een bepaald bedrag schenkt aan Stichting Woord en Gebaar, maar ook voor mensen die periodiek een gift willen doen.

Met uw bijdrage aan Stichting Woord en Gebaar steunt u

  • Het behoud van het blad Woord en Gebaar als een belangrijk cultureel erfgoed voor de dovengemeenschap;
  • Het uitgeven van een in begrijpelijk Nederlands geschreven en door mooi beeldmateriaal ondersteund onafhankelijk, kwalitatief, opiniërend en informatief tijdschrift over de Nederlandse en de internationale dovengemeenschap in al haar verschijningsvormen;
  • Het in begrijpelijke taal informeren van dove personen van wat er speelt in de maatschappij en op welke manier dit een relatie heeft met of betrokken kan worden bij de dovengemeenschap via het papieren blad Woord en Gebaar en online via de gelijknamige website;
  • Het onderhouden van de website Woord en Gebaar en het kunnen realiseren van filmpjes waarin in de Nederlandse Gebarentaal verslag wordt gedaan van de inhoud van het blad Woord en Gebaar;
  • De toegankelijkheid van de inhoud van het blad Woord en Gebaar middels filmpjes in NGT op de website Woord en Gebaar voor hen die moeite hebben met begrijpelijk lezen;
  • Het bevorderen en versterken van de emancipatie van doven en (zwaar) slechthorenden;
  • Het bevorderen van meer bewustwording van en een positieve beeldvorming over de dovengemeenschap binnen de horende wereld door hen via het blad, de website en social media op een positieve manier kennis te laten maken met gebarentaal en met Dovencultuur, met respect voor verschillen;
  • Het stimuleren en motiveren van doven om andere mensen te interviewen;
  • Het stimuleren en motiveren van dove mensen om (hun) verhalen te vertellen in geschreven Nederlands of in de Nederlandse Gebarentaal;
  • Het stimuleren en motiveren van doven om artikelen en columns te schrijven;
  • Het versterken van het zelfvertrouwen van dove medewerkers in eigen kunnen.

Als bestuur zijn wij vanzelfsprekend heel erg blij met de erkenning als Algemeen Nut Beogende Instelling. Met deze website, het publiceren van onze doelstellingen en ons beleidsplan, de jaarrekeningen, de statuten, het beloningsbeleid, bestuur en contactgegevens, waaronder het inschrijvingsnummer bij de Kamer van Koophandel, en overige documentatie, voldoen wij aan onze verplichtingen die bij de ANBI-status horen.

Gegevens Stichting Woord en Gebaar

Vermogen Stichting Woord en Gebaar

Zoals in het voorgaande al is aangeven is Woord en Gebaar een stichting zonder winstoogmerk. De financiële middelen van de stichting worden gevormd door de inkomsten, verkregen uit abonnementsgelden voor het blad, bijdragen, subsidies en alle andere op wettige wijze verkregen middelen:

  • Advertenties in het blad en/of op de website of onze Facebookpagina;
  • Donaties/giften (eenmalig, periodiek of meerjarig). Tegenover een donatie of gift staan geen verplichtingen van Stichting Woord en Gebaar;
  • Schenkingen en legaten;
  • ‘Donaties van fondsen t.b.v. financiering van de jaarlijkse LeesVertelwedstrijd;
  • Subsidie t.b.v. financiering van de jaarlijkse LeesVertelwedstrijd.

Ten behoeve van het organiseren van bijvoorbeeld een foto-, vlog- of blogwedstrijd, symposium of debat wordt er een aparte fondsenwervings- en sponsoractie gestart.

De boekhouder en de voorzitter houden een overzicht bij waarin de namen en adressen van adverteerders, fondsen, subsidiegevers, donateurs en begunstigers zijn vermeld, met inachtneming van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Besteding binnengekomen gelden

De binnengekomen gelden worden volledig aangewend voor het realiseren van de hoofddoelstelling en de activiteiten van Stichting Woord en Gebaar.

De hoofddoelstelling:

  • Het uitgeven van een in begrijpelijk Nederlands geschreven en door mooi beeldmateriaal ondersteund onafhankelijk, kwalitatief, opiniërend en informatief tijdschrift over de Nederlandse en de internationale dovengemeenschap in al haar verschijningsvormen.
  • Het behoud van het blad Woord en Gebaar als een belangrijk cultureel erfgoed voor de dovengemeenschap.

En daaraan gerelateerd:

  • Te laten zien aan niet-doven, maar ook aan slechthorenden en aan doven zelf, hoe divers de dovengemeenschap is;
  • Het bereiken van (slecht)horende personen en instanties die (nog) geen relatie hebben met de dove en zwaar slechthorende gemeenschap en hen op een positieve manier kennis te laten maken met Dovencultuur, met respect voor verschillen;
  • Het opzetten, inrichten en onderhouden van een website (platform) Woord en Gebaar met zowel geschreven tekst als in NGT en gelijknamige Facebookpagina.

De activiteiten:

  • Het samenstellen en vormgeven van het tijdschrift (zes keer per jaar);
  • De organisatie van de jaarlijkse LeesVertelwedstrijd voor dove en zwaar slechthorende kinderen van 10 t/m 13 jaar;
  • Eventuele overige activiteiten zoals bijv.: het organiseren van een foto-, vlog- of blogwedstrijd, een symposium of een debat, het omzetten van delen van teksten uit het magazine in de Nederlandse Gebarentaal.

Beheer van de financiën

De boekhouder is samen met de voorzitter verantwoordelijk voor het bijhouden van de financiële transacties en alle zaken die het vermogen van de Stichting Woord en Gebaar betreffen.

De boekhouder houdt een overzicht bij op basis waarvan het vermogen van de stichting op enig moment kan worden vastgesteld en onderbouwd. Samen met de voorzitter is de boekhouder verantwoordelijk voor de begroting en jaarrekening.

Vermogen bij opheffing

In de statuten van Stichting Woord en Gebaar is opgenomen (artikel 15) dat bij het besluit tot ontbinding van de stichting tevens:

  • zal worden bepaald de dag waarop de ontbinding zal ingaan;
  • door wie de vereffening van het vermogen van de stichting zal geschieden;
  • de bestemming van een eventueel batig saldo zal worden aangegeven. Dit batig saldo zal volledig ten goede komen aan een ANBI dat zoveel mogelijk aansluit bij het doel van de stichting.

Beloningsbeleid Stichting Woord en Gebaar

Bestuurders

De bestuurders van de stichting doen hun werk onbezoldigd.

Zij mogen gemaakte onkosten vanwege hun bestuurswerkzaamheden na overleg binnen het bestuur en naar redelijkheid declareren. Hiertoe dient een bon te worden overlegd.

De bestuurders van de stichting hebben naar redelijkheid recht op vergoeding van de door hen gemaakte reiskosten in het kader van hun functie en werkzaamheden voor de stichting. Dit geldt voor het reizen met het openbaar vervoer (2e klas in het geval van een treinreis).

Het bestuur wordt ondersteund door een adviseur. Deze adviseur zet zich op vrijwillige basis in voor de stichting.

Medewerkers

Stichting Woord en Gebaar kent geen medewerkers in loondienst.

Wel wordt er door het bestuur samengewerkt en met aantal personen.

  1. De stichting wordt ondersteund door een boekhouder ondersteund door een boekhouder en een uitvoerende projectorganisatie (zoals bijv. voor de LeesVertelwedstrijd) t.b.v. het realiseren van haar activiteiten;
  2. De stichting wordt ondersteund door een abonnementenadministrateur, genoemde boekhouder, een vormgever, een hoofdredactie, een eindredacteur, diverse redactiemedewerkers (vast en freelance), fotografen, illustratoren, een professionele externe drukkerij en een verzendorganisatie t.b.v. haar hoofddoelstelling ‘het uitgeven van een in begrijpelijk Nederlands geschreven en door mooi beeldmateriaal ondersteund, onafhankelijk, kwalitatief, opiniërend en informatief tijdschrift over de Nederlandse en de internationale dovengemeenschap in al haar verschijningsvormen’ en ‘het behoud van het blad Woord  en  Gebaar als een belangrijk cultureel erfgoed voor de dovengemeenschap’.

De medewerkers aan het blad Woord en Gebaar, zoals redactieleden en fotografen, hebben naar redelijkheid recht op een vrijwilligersvergoeding, waaronder de door hen gemaakte reiskosten in het kader van hun functie en werkzaamheden voor het blad dat door de stichting wordt uitgegeven. Dit geldt voor het reizen met het openbaar vervoer (2e klas in het geval van een treinreis).

In het geval het noodzakelijk is om met de auto te reizen (omdat de betrokkene veel extra reistijd kwijt is aan het ov, of indien er gezamenlijk met andere redactieleden/fotografen van het Woord en Gebaar in één auto wordt gereisd) wordt een kilometervergoeding verleend.

De onkosten en reiskosten van medewerkers worden vergoed nadat deze door de hoofdredactie en de voorzitter zijn goedgekeurd.

De onkosten en reiskosten van de hoofdredactie worden vergoed nadat de voorzitter deze heeft goedgekeurd.

Een bezoek aan een evenement buiten Nederland en kosten voor het reizen in het belang van een artikel/interview met een internationaal karakter dienen voorafgaand aan het bestuur te worden voorgelegd en goedgekeurd.

In gevallen waarin het beloningsbeleid niet voorziet beslist het bestuur.

De beloning is terug te vinden in de financiële jaarverslagen.

Informatie

Voor nadere informatie kan contact worden opgenomen met de voorzitter van Stichting Woord en Gebaar:

Mieneke van der Jagt

E-mail: voorzitter@woordengebaar.nl