W&G 01-11
Annemine Scheffer kan tevreden zijn. Het geld dat ze kreeg bij haar afscheid als onderwijzeres van de Arnhemse Dr. Bosschool is goed besteed.
Ze wilde haar afscheidscadeau graag inzetten voor een dovenschool in een ontwikkelingsland. Nu staat er in het plaatsje Kumi in Oeganda een flink kippenhok, voorzien van elektriciteit, met vijftig kippen. Ze leggen goed en dat betekent extra inkomen voor de school en beter eten voor de 180 Oegandese dove scholieren. Annemine moest wel even wennen aan het idee. Als leerkracht dacht ze eerder aan leermiddelen of schoolgeld. Maar ze liet zich door Evert en Nel van der Wissel overtuigen, dat dove kinderen toch ook moeten eten. Dit gepensioneerde echtpaar uit Rheden, zet zich met hart en ziel der Ngora School for the Deaf in Oeganda. Ze wonen al tien jaar deels in Oeganda deels in Rheden. Ze hebben in Soroti, niet ver van de dovenschool, een huis gebouwd, waar iedereen welkom is als ze zich maar met geld of werk willen inzetten voor de twee scholen, waar ze zich aan verbonden hebben, een landbouwschool en de dovenschool.
Tien jaar geleden reisden Evert en Nel naar Oeganda, omdat ze via vrienden in contact waren gekomen met een man die daar een landbouwschool ondersteunde. Evert is een gepensioneerd aannemer en Nel komt uit de zorg. Het zijn mensen die gewend zijn hun handen uit de mouwen te steken en ze voelen zich in Oeganda meer dan welkom. Tien jaar lang werkten ze aan de opbouw en uitbreiding van de landbouwschool. In de maanden dat ze in Rheden woonden haalden ze op allerlei manieren geld op en vervolgens werd dat geld direct omgezet in lesmateriaal een bibliotheek een boomgaard, een moestuin en een kippenfarm. Afgelopen jaar sloten ze hun werk op de landbouwschool af. Het Arapaicollege is nu onderdeel van een Ugandese universiteit geworden en gelieerd aan de landbouwhogeschool in Wageningen. Het echtpaar van der Wissel wilde zich aan een nieuw doel wijden en vond dat in de nabijgelegen dovenschool. Dat ging eigenlijk toevallig. Schrijver dezes polste Van der Wissel over vrijwilligerswerk voor haar dove zoon. Het typeert van der Wissel dat hij onmiddellijk op pad ging. Enkele weken later al had hij een stageplek op een dovenschool gevonden. “Er is aan alles gebrek, maar de sfeer is fantastisch.”
Zoonlief had hele andere plannen dus van de stage kwam uiteindelijk niets, maar het echtpaar verloor wel hun hart aan de dovenschool. Ze brengen al hun tijd daar door en kunnen al aardig communiceren in gebarentaal. Terug in Rheden bracht Van de Wissel een lijst met zestien kindernamen mee. Voor hen wordt geen schoolgeld meer betaald, omdat de ouders te arm zijn of omdat ze, meestal door aids, zijn overleden. Op de kerstmarkt in Rheden haalde hij in 2009 vier duizend euro op en hij zocht contact met de dovenscholen in Nederland. Toen kwam als eerste de gulle gift vanuit de Bosschool. In 2010 bedacht Van der Wissel weer een nieuwe actie. Op de houtwerkplaats van de Ngoraschool wordt een mooi houten spel gemaakt, Omweso Game genaamd. Het is een internationaal spel waarvan de spelregels op het internet zijn te vinden.
Website: www.projectsoroti.nl
Door: Agnes van Brussel