TYD nieuwe organisator Nationale LeesVertelwedstrijd

Save the date: finale zaterdag 13 april 2024

***Amsterdam, 30 januari 2024 – Met veel genoegen maakt het bestuur van Stichting Woord en Gebaar bekend dat zij een samenwerking is aangegaan met TYD. TYD gaat De Nationale LeesVertelwedstrijd  organiseren en neemt hiermee het stokje over van project- en communicatiebureau 125Procent dat sinds november 2015 verantwoordelijk was voor de uitvoering van dit belangrijke evenement voor dove kinderen van 10 t/m 13 jaar. Na 8 edities gaat 125Procent haar aandacht te verleggen naar andersoortige maatschappelijke projecten. De overdracht vond plaats op 14 november bij 125Procent in Amsterdam.

Het bestuur van Stichting Woord en Gebaar heeft er veel vertrouwen in dat TYD de traditie van De Nationale LeesVertelwedstrijd, dat zo’n rijke geschiedenis heeft binnen de dovengemeenschap, voort zal zetten met net zoveel enthousiasme en deskundigheid als de organisatoren van de voorgaande 26 edities.

De finale van de 27ste editie van De Nationale LeesVertelwedstrijd wordt gehouden op zaterdag 13 april 2024 in theater Flint in Amersfoort. De toegang is gratis.***

Stichting Woord en Gebaar is de medewerkers van 125Procent zeer erkentelijk voor hun inzet om De Nationale LeesVertelwedstrijd een professionele uitstraling te geven. En vooral dat zij zich heel vindingrijk hebben getoond toen in maart 2020 de eerste overheidsmaatregelen van kracht werden vanwege de coronapandemie. Door hun creativiteit kon De Nationale LeesVertelwedstrijd – weliswaar in aangepaste vorm – ook tijdens de twee coronajaren doorgaan.

Primeur voor TYD

Mieneke van der Jagt, voorzitter van Stichting Woord en Gebaar: “Het is natuurlijk erg jammer, maar anderzijds biedt het weer nieuwe kansen en uitdagingen. Niet alleen voor beide organisaties, maar ook voor het evenement De Nationale LeesVertelwedstrijd.

Ook TYD vindt het belangrijk om de talentontwikkeling van dove en (zwaar) slechthorende kinderen te stimuleren, specifiek de vertelkunst in de Nederlandse Gebarentaal en het lezen van kinder- en jeugdboeken.

Voor dove en (zwaar) slechthorende kinderen zijn dove rolmodellen van grote waarde. Bij de productie van De Nationale LeesVertelwedstrijd worden zoveel mogelijk dove professionals en vrijwilligers ingezet. Het is dus een hele mooie ontwikkeling dat De Nationale LeesVertelwedstrijd voor het eerst in haar 27-jarig bestaan wordt georganiseerd door een organisatie waar het doof-zijn en de zichtbaarheid van de Nederlandse Gebarentaal centraal staat. TYD heeft hiermee een primeur! Namens het bestuur wens ik TYD heel veel succes en ook veel plezier bij de voorbereiding en uitvoering van De Nationale LeesVertelwedstrijd.”

Voorronde

De Nationale LeesVertelwedstrijd bestaat uit een voorronde en een landelijke finale. In totaal doen er ongeveer 50 dove en (zwaar) slechthorende leerlingen mee van 10 t/m 13 jaar van 7 Nederlandse scholen voor dove kinderen.

Tijdens de voorronde op hun eigen school vertellen de kinderen in NGT over het boek of over een bepaald hoofdstuk dat zij hebben gelezen. Het publiek bestaat tijdens de finale op school uit bekenden: familie, vrienden, schoolgenoten. Elke school heeft een eigen jury die de winnaar selecteert. De winnaars van de schoolfinales doen mee aan de nationale finale.

Finale

Tijdens de landelijke finale van De Nationale LeesVertelwedstrijd laten de 7 finalisten hun opmerkelijke verteltalent nogmaals zien. Nu schitteren zij op een groot podium van een centraal gelegen theater in Nederland; dat is dit jaar theater Flint in Amersfoort. En natuurlijk zitten er bekenden in het publiek, maar ook heel veel mensen die zij niet kennen. Het is ontzettend knap dat deze jonge performers in de Nederlandse Gebarentaal voor 500-700 toeschouwers uit het hoofd een passage voordragen uit hun favoriete boek.

Daarnaast is het sociaal aspect en het netwerken een belangrijke nevenfunctie voor de betrokkenen tijdens de finale van het evenement.

Updates

Updates over het evenement zijn te volgen via de social mediakanalen van De Nationale LeesVertelwedstrijd en van TYD.

Voor meer informatie:  info@leesvertelwedstrijd.nl.

Vlnr: Alan Bredenhorst (oprichter en directeur 125Procent), Jeannell Kolkman (projectmanager, -controle en fondsenwerver 125Procent), Daan Ferf Jentink en Yannick Bal (beiden oprichters van TYD; mede-oprichter Tobias de Ronde staat niet op de foto), Mieneke van der Jagt, Ilse Jobse, Gomer Otterspeer (bestuur St. Woord en Gebaar) en Valeska Peek (projectleider 125Procent)