Woord en Gebaar oktober


2016 is nu al een historisch jaar voor de doven­gemeenschap: het VN Verdrag geratificeerd in Nederland, de allereerste gebarentaalconferentie in het Europees Parlement, en het indienen van de wetsvoorstel tot erkenning van NGT door de PvdA en ChristenUnie met Dovenschap als aanjager.
In het dagelijks leven merk je hier misschien nog weinig van, maar achter de schermen wordt er hard gewerkt om de verworven rechten van dove mensen te behouden én verder uit te breiden. In dit nummer het laatste deel van de reeks over het VN Verdrag, met daarin een belangrijke vraag: wat kun je zelf doen als je ziet dat iets niet voldoet aan de rechten die genoemd zijn in het VN Verdrag?
Dove mensen voelen zich weliswaar heel normaal, horende mensen die de Dovencultuur ontdekken ervaren vaak dat ze erin worden meegezogen, dat ze steeds meer en méér te weten willen komen.
Wat is die magie nou toch? Marc Huiskamp vroeg Lukas Göbel en Theo Captein het hemd van het lijf. Deze twee journalisten ervoeren de Dovenwereld als een wereld binnen de hunne. Ze schreven een uitgebreide zaterdagbijlage voor de Volkskrant en maakten een website met meer informatie en beeldmateriaal.
Verder staat dit nummer boordevol met verhalen uit het buitenland: een Nederlandse ‘deafgler’ in Tokio, een dove Brit met een eigen bar in Barcelona, toegankelijke musea in Moskou, humor uit Finland en zelfs een snufje Chili passeren de revue.
Veel leesplezier!