Voorwoord: onthaasten

Veel van de stukjes die in deze tijd van het jaar geschreven worden beginnen met een verzuchting dat de tijd zo snel gaat. Alweer een jaar voorbij…
Maar als we vinden dat de tijd zo snel gaat, waarom dan niet proberen om het rustiger aan te doen? Een paar jaar geleden introduceerde een minister daarvoor het woord onthaasten. Leven en werken in een langzamer tempo, met meer aandacht, meer zorg. Wat is daarvan geworden?
Woord & Gebaar weet zich als tijdschrift nog altijd te handhaven in een medialandschap waarin het steeds moelijker wordt om op papier te verschijnen. Zo moeilijk dat links en rechts bladen verdwijnen. Digitale publicaties met bergen foto’s en filmpjes dwarrelen over het internet. Geweldig, bijvoorbeeld om gebaren bewegend in beeld te brengen, en supersnel. Een papieren tijdschrift is een langzaam medium. Maar het vasthouden, doorbladeren, onder je kussen leggen… dat heeft zo zijn eigen ‘trage’ charme. Woord & Gebaar is een onthaast blad en wordt daarin steeds unieker als iedereen digitaal gaat.
In de afgelopen twee maanden vonden twee hele bijzondere gebeurtenissen plaats in de Nederlandse universitaire wereld: een oratie en een promotie in NGT. In dit nummer een interview met de kersverse hoogleraar Nederlandse Gebarentaal Beppie van den Bogaerde die haar openbare rede in NGT hield. Een unicum in de Nederlandse geschiedenis. Dat op de universiteiten gebarentaal niet meer is weg te denken was ook duidelijk door Corrie Tijsseling’s openbare verdediging van haar proefschrift in NGT. Nog een primeur! Het vervult de redactie met extra trots, want Corrie schreef voor  W&G als tuinvrouw-columnist vele pittige columns. Stukken om nog ‘s na te lezen en te herkauwen.
Zouden er nu echt nog mensen zijn die zich afvragen of je “echt alles” kan zeggen in gebarentaal?
Die beide unieke gebeurtenissen zijn niet snel, maar het resultaat van jarenlange voorbereiding, strijd en discussie. Alleen vasthoudendheid, zorg en aandacht leiden tot zo’n succes. Het W&G motto blijft dan ook: met zorg en aandacht verslag doen van gebeurtenissen met een geweldige redactie. Lekker langzaam 2015 in. Gaat u mee? AH